Juhani Knuuti Ajatuksia tieteestä ja terveydestä

Sydänkuolleisuuden väitetty kasvu on täyttä puppua

Valhe, emävalhe, tilasto.

Pätee hyvin Iltalehden viime viikonloppuna julkaistun artikkelin väitteisiin.
Uskomatonta, että toimittajat kritiikittä julkaisevat mitä vain saadakseen kohua.

Uusin kirjoitukseni TS Hyvinvoinnissa:

http://hyvinvointi.ts.fi/terveys-tiede/sydankuolleisuuden-vaitetty-kasvu-on-taytta-puppua/


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Jarmo Skog

Hyvin kirjoitettu. Hienoa työtä Iltalehdeltä käyttää paperi-inssiä sydäntautiuutisoinnin ainoana lähteenä.

Taisto Merilä

Lääketeollisuuden tutkimustuloksia sitä vasta kritiikittä on uskottukin, ja parasta lääkettä on ottaa vastuu omasta terveydestään, niin kauan kuin lääkärikunta ei kykene kyseenalaistamaan lääketeollisuuden itseensä kohdistamaa aivopesua.

Puhtaasti lääketeollisuutta lobbaavat tiedeuskovaiset ja "skeptikot" ovat toki tavallaan toivottomia tapauksia siinä joukossa.

Juhani Knuuti

Kommentoijalle selvennykseksi:
- Kirjoituksessani ei otettu kantaa lääkkeiden tai lääketeollisuuden puolesta tai vastaan.
- Kirjoituksessani ei puolustettu statiineja.
- Kirjoituksessani vain yksinkertaisesti oikaistiin täysin virheellisesti tulkitut kuolinsyytilastot tai oikeammin niiden tulkinta. Tämä asia on hyvin keskeinen kun mietitään miten asiaan tulee reagoida. Reagointi tulee tapahtua oikeiden lukujen eikä tarkoitushakuisten tilastojen perustella.

Jos se, että haluaa johtopäätösten perustuvan oikeisiin lukuihin, on "toivotonta tiedeuskovaisuutta tai skeptisyyttä", olen sitä oikein mielelläni ja ylpeänä.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Samaan asiaan kiinnitin huomiota. Alla kommenttini Tuula Malinin juttuun.

"Hyvä että Leino Utriainen on nostanut tilastot esille ja asiasta puhutaan. Yksi asia minua jäi tilastoissa askarruttamaan. Kasvaako kuolemat tilastoissa ikäjakauman takia. Suuret ikäluokat ovat siinä vaiheessa että kuolin tilastojen luulisi muistakin syistä kasvavan. Mikä lienee yleisin kuolinsyy?"

Leino Utriainen vastauksen mukaan tekeillä on tilastot jossa ikävakiointi huomioidaan.

"Hei Sauli

Työn alla on tilastot myös ikävakioituna. Koska minulla ei ole tarvittavaa tietokoneohjelmaa, joudun käyttämään alihankkijaa. Palaan asiaan nettisivuillani.
Koska puhutaan lyhyestä aikajaksosta, ikävakiointi ainoastaan väräyttää tilastokuvien tolppia."

Juhani Knuuti

Nyt on vaikea oikein tietää, miten tähän voisi oikein vastata. Kun nimenomaan kirjoitukseni perustui vain ja ainoastaan ikävakioituihin kuolinsyihin. Luitko kirjoitustani lainkaan?

Nehän saa jo nyt suoraan Tilastokeskuksesta, ei niitä tarvitse Utriaiselta tilata. Sieltähän minä ne suoraan poiminkin.

Tämä on juuri se pointti koko jutussa. En millään jaksa ymmärtää miksi Utriainen on poiminut kokonaiskuolleisuuslukuja eikä niitä lukuja, joilla on jotain merkitystä. Minulle tulee mieleen vain se, että hän on halunnut nostaa kohua.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Kiitoksia vastauksesta, luin kyllä kirjoituksesi ja samoin ikävakioidut tilastot. Nehän vastasivat omaa käsitystäni myös Iltalehden jutun tilastoista.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Kävin äskettäin sepelvaltimoiden tukkeutumisen takia ohitusleikkauksessa, tehtiin kolme ohitusta. Koskaan minulla ei ole ollut verenpainetta ja kokonaiskolesteroli oli 4,9 eli juuri alle suosituksen. Huono kolesteroli oli 3,4 ja eli hieman yli suosituksen (alle 3).

Statiinia pitää nyt syödä ja verenpaineen alennuslääkkeitä. Paineet ovat niin alhaalla että meinaa huimata.

Juhani Knuuti

Lue aikaisempia kirjoituksiani.
http://hyvinvointi.ts.fi/?p=7849

http://hyvinvointi.ts.fi/?p=8715

Niissä pohditaan tautiriskiä ja siten miten rintakipuista tutkitaan. Kolesteroli on vain yksi riskitekijä ja esim perinnöllisyydellä on merkitystä

Kaikesta kohusta ja hurjista väitteistä huolimatta, tutkittu tieto tukee sitä, että (edellyttäen että siedät lääkettä ilman ongelmia) juuri sinun kannattaa käyttää statiinia. Todellisuudessa näyttö on heikompaa vain silloin kun riski on pienempi. Sinullahan on jo todettu sepelvaltimotauti, joten perusteet ovat selvät vaikka kolesteroli ei ole ollut tuota korkeampi.

Jos et usko suomalaisia tutkijoita, perehdy Euroopan suosituksiin:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23996286

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Statiineilla on huono maine sivuvaikutusten takia ja siksi niiden käyttö omassa tapauksessani kiinnostaa. Otan lääkkeet ohjeiden mukaan ja katson seuraavat verikokeet vaikuttaako alentavasti huonon kolesterolin määrään.

Minulla ei ollut rintakipuja, vaan luulin että tammikuussa sairastamani flunssa pienellä kuumeella olisi aiheuttanut keuhkoputken tulehduksen, joka sitten vaikutti sepelvaltimoiden tukkeutumiseen. Oireeni olivat hiihtolenkeillä maaliskuussa hengityksessä ja kuivassa yskässä, jonka takia menin terveyskeskukseen. Onneksi pätevä hoitaja sekä lääkäri ottivat sydänfilmin ja verikokeet ja passittivat varjoainekuvaukseen välittömästi, jossa vaikea sepelvaltimotauti todettiin. Voi myös sukurasituksella olla osuutta.

Toimituksen poiminnat